جستجو کردن

تجربه یک کارشناس رسمی از عدم رعایت درز انقطاع

تجربه یک کارشناس رسمی از عدم رعایت درز انقطاع

در این بخش، به نظرم رسید، تجربه ای از یکی از کارشناسان رسمی (آقای دکتر عطرچیان) که در گروه تلگرام منتشر شد را برای کسب تجربه برای سایر همکاران در سایت ذکر کنم. مطلب در باره عدم رعایت درز انقطاع در ساختمان مجاور اما به نوعی در باره نحوه برخورد کارشناس با مسائل مختلف و نحوه کارشناسی ساختمان است که می تواند جالب باشد.

در ادامه این مطلب عینا روایت می شود:

خسارت عدم رعایت درز انقطاع

پرسش: دو ساختمان پنج طبقه احداث شده یکی از آنها درز انقطاع رو بطور کامل رعایت نکرده. آیا خسارتی وارد شده به ملک مجاور و اگر شده چگونه باید محاسبه بشود؟ ممنون اگر راهنمایی بفرمایید.

✳پاسخ
سلام مجدد همکاران کارشناس بهتر از جان!

کارشناسان رسمی می نوانند در هنگام بروز حوادث غیر مترقبه نقش آفرین باشند.

در چهل سال گذشته که افتخار کارشناسی داشته ام ، (بیست آذر ۵۸ تا بیست آذر ۹۸) همواره خاطرات خوبی از این افتخارات را بیاد دارم.

خسارت عدم رعایت درز انقطاع ساختمان - سایت کارشناس آنلاین

درز انقطاع در بیمارستان اسلام آباد غرب

یکی از این خاطرات کاری بود که از سوی دادستان محترم کرمانشاه در سال گذشته به هیات کارشناسی ارجاع گردید.
قضیه از این قرار بود که بعد از زلزله اسلام اباد غرب کرمانشاه بیمارستان بزرگ شهر آسیب فراوان دید این بیمارستان بعد از انقلاب ساخته شده بود و بنایی بود ۵ طبقه با اسکلت بتنی.
در مجاورت این بنا ساختمان بیمارستان قدیمی شهر قرار دارد که قبل از انقلاب ساخته شده بود و سه طبقه.

متاسفانه درز انقطاع که بر حسب آیین نامه بایستی یک صدم ارتفاع آن از تراز پی باشد رعایت نشده بود و در هنگام زلزله بر اثر نیروی شلاقی در واقع ساختمان قدیمی سیلی بر ساختمان جدید میزند و طبقات چهار و پنج آن به شدت آسیب می بیند.

شکایتی از سوی دادستان تنظیم و پیمانکاران و مهندس مشاور و حتی کارفرما ( سازمان مجری بیمارستان‌ها) در مظان اتهام قرار میگیرند!

دادستان برای جلوگیری از اطاله رسیدگی در همان بدو امر یک هیات یازده نفره از کارشناسان رسمی محلی را تعیین و با صدور قرار کارشناسی چند سوال مطرح مینماید:

قرار کارشناسی

اول انکه علت بروز این خسارات چه بوده؟
دوم آن که چه کسانی قصور یا تقصیر داشته اند و در صد قصور آنها تعیین گردد.
سوم انکه آیا ساختمان قابلیت مقاوم سازی دارد یا خیر؟
و نهایتا در صورت مثبت بودن پاسخ هزینه انجام آن چقدر است؟!
هیات یازده نفره کارشناسان که همگی محلی و از کانون کرمانشاه بودند ده نفرشان اظهار نظر کردند که ساختمان آسیب دیده بایستی کاملا تخریب و از نو ساخته شود.

شرکت ها و سازمان دولتی در مظان اتهام به نظریه صادره اعتراض کردند و خواستار مراجعه به هیات بالاتر شدند.

دادستان محل، صلاح در این دید که هیات بعدی از استان تهران انتخاب شود تا شائبه نفوذ عوامل محلی در هیات بعدی نباشد.

با شناختی که دادستان محترم در مورد اینجانب داشت در انتخاب هیات بعدی و افراد هیات که توانایی پاسخگویی به قرار کارشناسی با توجه به تخصصی بودن آن مشورت نمود.

اعتراض به نظر کارشناسی

در نتیجه هیاتی از کارشناسان متخصص و قدیمی انتخاب شدند که بنده نیز افتخار حضور در آن را داشتم و همکاران دارای تجربه کارشناسی یا تخصص مانند اقایان مهندس معزی و مهندس سعیدی گرکانی و دکتر وهاب کاشی و دکتر محرمی و دکتر رهایی (رییس سابق دانشگاه امیرکبیر و استاد درس بتن) و سایرین و بنده حقیر در این هیات موضوع را بررسی عمیق ( شکلی و محتوایی) نمودیم و از مشورت همکاران دانشگاهی غیر کارشناس نظیر آقای مهندس شاپور طاحونی نیز بهره مند شدیم.

در نهایت نظریه هیات سیزده نفره این بود که نه تنها ساختمان آسیب دیده نیازی به تخریب ندارد!

بلکه با استفاده از شیوه نامه و آیین نامه های حاکم نظیر ۳۶۰ سازمان برنامه و ۲۸۰۰ استاندارد زلزله میتوان آن را مقاوم سازی نمود.
زمان انجام این تعمیرات ۸ ماه و هزینه انجام آن در حدود هشتصد میلیون تومان برآورد گردید.

در نظریه هیات قبلی راه حل تخریب ساختمان و هزینه انجام آن چهل میلیارد تومان و زمان تخریب و بازسازی بالغ بر چهار سال پیش بینی شده بود.

پذیرش نظریه کارشناسی

خوشبختانه دادستان نظریه ما را قبول و دستور مقاوم سازی بیمارستان را صادر و هم اکنون بیمارستان مزبور مراحل نهایی مقاوم سازی را میگذارند،
این بود یکی از افتخارات من در چهل سال گذشته در امر انجام کار کارشناسی.
میتوان از این تجربیات در زلزله‌ی اخیر آذربایجان شرقی نیز بهره برداری نمود.

موفق باشید. دکتر عطرچیان

این مطلب در باره عدم رعایت درز انقطاع ساختمان از منبع کانال تلگرامی کارشناسان رسمی نقل شد و نظر کارشناسان رسمی دادگستری در این مورد می تواند با هم متفاوت باشد.

مقالات مرتبط

7 پاسخ

  1. سلام
    ملكي مطابق پروانه صادره در پنج طبقه ساخته می شود
    به دليل عدم تصريح و الزام رعايت درز انقطاع ، درز انقطاع را رعايت نمی شود
    ملك مجاور نوساز نیست
    عدم رعایت درز انقطاع را به دیوان عدالت اداری شکایت و با ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری حکم بر اصلاح پروانه صادر می گردد
    ساختمان نیز در زمان صدور حکم در مرحله اتمام بوده است .
    ۱-چه کسی مقصر است ؟
    ۲-چه کسی طرف خسارت است ؟
    ۳-اصولا در حال یا آینده ، چه خسارتی متصور است؟
    ۴-مسول پیشگیری از خسارت احتمالی آینده چه کسی است؟
    ۵-رعایت درز انقطاع در بافت فرسوده درحالی که در اثر تخریب ملک بین دو ملک فرسوده خطر ایمنی و ریزش مجاورین دارد؛ چه حکمی دارد؟
    ۶-اگر شهرداری به ملک مجاور ملکی که درز انقطاع را رعایت نکرده در زمان صدور پروانه ، رعایت درز انقطاع را تجویز نماید ؛آیا باید مساحت رعایت نشده درز انقطاع را از ملک دوم بگیرد یاخیر
    اگر بله خسارت مساحت دو برابر شده باکیست ؟
    اگر خیر درز انقطاع ناقص در زمان زلزله به ملک مجاور سیلی نمی زند؟!
    تشکر از مراحم شما

    1. سلام دوست عزیز، نمی دانم شما همکار کارشناس هستید یا نه چون سوال جنابعالی بطور جامع بخش های مبهم مورد مناقشه رو دیده، اما همانطور که می دانید در این موارد بین کارشناسان نیز اختلاف برداشت وجود دارد و پاسخ به این سوالات در وسعت این بخش نیست و جا داره که طی یک مقاله نظرات مختلف ارائه داده بشه

  2. بنده ساختمان خود که دو طبقه با ارتفاع 7متر میباشد به مجری سپردم و درز انقطاع که به وضوح در نقشه از دو طرف 5 سانت مشخص شده، رعایت نکرده است . بنده بابت این موضوع و جلوگیری از مشکلات آینده با همسایه، از مجری شکایت کردم. در حال حاضر که اتفاق غیر مترقبه پیش نیومده میزان خسارت چطور محاسبه میشه؟ چه آیتم هایی در میزان خسارت تاثیر میذاره؟ خواهشا راهنمایی بفرمایید واقعا این موضوع فکر و ذهنم را فلج کرده.

    1. با سلام. میزان لازم درز انقطاع در آیین نامه های مختلف تا حدی متفاوته و باید به سال طراحی ساختمان شما هم توجه کرد. در برآورد خسارت هم کارشناسان دادگستری نظرات متفاوتی دارند و نمیشه همه رو اینجا توضیح داد

  3. با سلام و احترام همسایه مجاور هنگام ساخت بدون در نظر گرفتن درز انقطاع سقف بتونی طبقه اول خود را به دیوار منزل مسکونی ما چسبانده و ضمنا از ترس تخریب شدن منزل مسکونی ما دو شاخه تیر آهن عمودی در درز انقطاع به دیوار منزل ما تکیه داده است لطفا اگر تخلفاتی صورت گرفته است ما را راهنمایی فرمایید با سپاس فراوان

  4. سلام وقت بخیر.
    ساختمان جنوبی ای در شیب دامنه کوه داشتیم که بعد ها ساختمانی در جنوب ما ساخته شد، حیاط ما به پشت حیاط خلوت بود، جدیدا خانه را از نو بنا کردیم ۵طبقه بالا و ۴ طبقه پارکینگ که به علت شیبی که وجود دارد عملا حیاط کف ساختمان ماست و پایینتر از آن نداریم، ساختمان جنوبی ادعای نم در واحدهایشان دارند ( از حیاط ما ۴ طبقه پایینتر واحد دارد ساختمان جنوبی) میگوید درز انقطاع را رعایت نکردید و آببندی نکردید و باغچه را که آب میدهید آب میرود در زمین و دیوار ما نم برداشته ، درصورتی که ما دیوار حیاط و آن سمت اصلا تغییری نداشتیم و ساختمان شمال زمین بوده و ما آنرا تخریب و از نو ساختیم و نسبت به حیاط، ما گودی بر نداشتیم که حالا دیوارشان را آببندی نکرده رها کرده باشیم ، متاسفانه کارشناس نظریه دادند که درز انقطاع رعایت نشده و ما مقصریم ، آن قسمتی که ایشان کوه را کندند که واحدشان را بسازند باید درز انقطاع میگذاشتند نه منی که اصلا به آن قسمت زمین کاری نداشتم و قبل از ساختن آن ساختمان هم دیوارمان همان بوده و ما فقط سنگ کاری جدید رویش کردیم!
    لطفا راهنمایی فرمایید آیا حق با ما است یا آنها ، ممنون و سپاسگزارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *